1 april 2016

Behandeling

Voor elk ras is er een andere manier van werkwijze. De ene hond moet geplukt worden en de ander moet bijvoorbeeld geknipt worden. Wel worden alle honden gewassen en geheel uitgeborsteld. Ook worden de nagels geknipt, oren worden gereinigd en/of leeggeplukt en rondom de ogen gereinigd.

Elke hond word in de watten gelegd bij trimsalon M en tot in de puntjes verzorgd zodat de hond na het bezoek aan de trimsalon weer lekker in zijn vel zit. Bij elke behandeling gaat de welzijn van de hond voorop, en ik sta altijd klaar om u te adviseren.

Werkwijze:

Wassen & föhnen:

Alle honden worden voor de behandeling gewassen, behalve honden die geplukt worden (Om huidirritaties tegen te gaan). Daarna worden de honden gedroogd met een waterblazer en de föhn. Voordeel van een waterblazer is dat de vacht goed open gelegd word dus eventuele huidaandoeningen, parasieten of beschadigingen zijn dan goed te zien. U word dan op de hoogte gesteld en geadviseerd welke beh
andeling hier voor nodig. Na dat de hond met de blazer is behandeld word de hond geföhnd.

Borstelen, kammen & ontklitten:
Tijdens het föhnen word de hond uitgeborsteld zodat ik laagje voor laagje de hond kan uitborstelen, en eventuele klitten kan ontdekken. Klitten beginnen op de huid van de hond daarom is het thuis ook erg belangrijk dat uw borstel of kam ook tot de huid komt. Vaak zien we dat de bovenste laag netjes is bijgehouden, terwijl daaronder een laag haren zich vervilt heeft op de huid. Helaas is hier niets meer aan te doen en de vacht kort geschoren worden. Het is daarom belangrijk dat u thuis een goede kam en/of borstel heeft hiervoor kan ik u adviseren.

Ontwollen:

Honden met een ondervacht kunnen in de ruiperiode geholpen worden door te ontwollen. De hond word als eerst gewassen, daarna wordt er door middel van de waterblazer een deel loszittende haren uit de vacht weggeblazen. Vervolgens worden de laatste loszittende haren verwijdert tijdens het föhnen doormiddel van een speciale ontwolborstel.
Deze techniek word toegepast bij bijvoorbeeld:

New Foundlander, Berner Sennenhond, Keeshonden,Duitse Herder, Golden Retriever etc…
Heeft u een kort harige hond en word u gek van alle haren in huis. Deze techniek word ook toegepast bij de kortharige rassen en word de ruiperiode versnelt. Bij bijvoorbeeld Labrador Retriever, Jack Russels etc…

Plukken:

Bij plukken wordt het loszittende dekhaar van de ruwharige vachten verwijderd. Hiervoor dient de vacht ‘plukrijp’te zijn om de huid zo min mogelijk te irriteren. Dit betekend dat de dekharen klaar zijn om verwijdert te worden, als de ondervacht gewisseld is en als de vacht op de hals en de billen net zo los zitten als op het kruis.
Word de hond geplukt terwijl de vacht nog niet plukrijp is, dan is dit erg pijnlijk voor de hond. Dus als ik merk dat de hond nog niet plukrijp is, krijgt u een nieuwe afspraak.

Knippen, effileren of scheren:

Knippen; hierbij word de vacht ingekort doormiddel van een rechte schaar, hierbij word de vacht gemodelleerd . dit word bijvoorveeld bij poedels uitgevoerd.
Effileren; hierbij word de vacht ingekort of uitgedund met een speciaal getande schaar. Bij inkorten van vachten moet de vacht geheel klitvrij zijn en word de vacht gemodelleerd van overvloedig haar en overgangen van lang naar kort zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Dit word vooral toegepast bij Boomers, Lhasa Apsa, Shi- Tzu, Cockerspaniel, Golden Retriever, setter, Cavalier King Charles etc..
Scheren; bij scheren word de vacht ingekort doormiddel van een tondeuse. Dit kan in alle gewenste lengtes worden geschoren.

IMG_0894